Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym
Bardzo prosta i szybka sałatka - jeśli usmażymy kurczaka i ugotujemy jajka wcześniej, to samo przygotowanie zajmie nam kilka minut, wystarczy wszystkie składniki ułożyć ładnie na talerzu. I tyle. Szybko i łatwo, takie przepisy lubię najbardziej. Tę sałatkę robiłam na kolację, świetnie się sprawdziła i Wam mogę ją polecić z czystym sumieniem. To jest porcja na 4 talerze.
1 podwójna pierś z kurczaka
1 sałata lodowa
1 papryka
4 jajka
1 duży brokuł
przyprawa gyros
Sos czosnkowy:
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros (może też być inna mieszanka przypraw, jeśli nie lubimy gyrosa, ale musi być nieco pikantna). Odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie usmażyć na odrobinie oleju i pozostawić do ostudzenia.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al dente, najlepiej na parze. Paprykę umyć, pokroić w słupki, sałatę porwać na małe kawałki.
Przygotować sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki (ilość pietruszki zależy od upodobań, ja daję niewiele, do zapachu). Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzach układać: porwaną sałatę , na niej paprykę na przemian z brokułem. Jajka podzielić na ósemki (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na połowę) i ułożyć na brzegach talerza, dookoła, zostawiając miejsce na środku. Na środku ułożyć usmażonego kurczaka. Całość polać sosem czosnkowym.
* do gotowania na parze używam garnka podobnego to TEGO-KLIK, świetnie nadaje się do płyt indukcyjnych i kuchenek gazowych.
1 podwójna pierś z kurczaka
1 sałata lodowa
1 papryka
4 jajka
1 duży brokuł
przyprawa gyros
Sos czosnkowy:
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros (może też być inna mieszanka przypraw, jeśli nie lubimy gyrosa, ale musi być nieco pikantna). Odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie usmażyć na odrobinie oleju i pozostawić do ostudzenia.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al dente, najlepiej na parze. Paprykę umyć, pokroić w słupki, sałatę porwać na małe kawałki.
Przygotować sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki (ilość pietruszki zależy od upodobań, ja daję niewiele, do zapachu). Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzach układać: porwaną sałatę , na niej paprykę na przemian z brokułem. Jajka podzielić na ósemki (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na połowę) i ułożyć na brzegach talerza, dookoła, zostawiając miejsce na środku. Na środku ułożyć usmażonego kurczaka. Całość polać sosem czosnkowym.
* do gotowania na parze używam garnka podobnego to TEGO-KLIK, świetnie nadaje się do płyt indukcyjnych i kuchenek gazowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz