Sernik królewski
Kolejny pyszny sernik. Klasyczny sernik królewski z przepisu mojej mamy. Wychodzi zawsze i smakuje rewelacyjnie. Do masy serowej można dodać otartej skórki z cytryny lub pomarańczy, sernik będzie bardziej aromatyczny. Cóż dodać więcej, trzeba po prostu spróbować!
Ciemne ciasto:
3 szklanki mąki
30 dag. masła
1 szklanka cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
4 żółtka
3 łyżki dobrego kakao
Masa serowa:
1,5 kg. sera trzykrotnie zmielonego
4 żółtka
2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag. masła
8 białek
otarta skórka z cytryny
Ciemne ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Obie części włożyć do zamrażarki i trzymać tak długo, aż ciasto porządnie zamarznie.
Masa serowa: do sera dodać żółtka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, stopione i przestudzone masło oraz skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Gdy masa serowa będzie jednolita dodać ubite białka i delikatnie wymieszać mikserem na niskich obrotach (lub szpatułką).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy. Na to wyłożyć masę serową i przykryć drugą warstwą startego, ciemnego ciasta. Piec około godziny w 180 stopniach.
Ciemne ciasto:
3 szklanki mąki
30 dag. masła
1 szklanka cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
4 żółtka
3 łyżki dobrego kakao
Masa serowa:
1,5 kg. sera trzykrotnie zmielonego
4 żółtka
2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag. masła
8 białek
otarta skórka z cytryny
Ciemne ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Obie części włożyć do zamrażarki i trzymać tak długo, aż ciasto porządnie zamarznie.
Masa serowa: do sera dodać żółtka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, stopione i przestudzone masło oraz skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Gdy masa serowa będzie jednolita dodać ubite białka i delikatnie wymieszać mikserem na niskich obrotach (lub szpatułką).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy. Na to wyłożyć masę serową i przykryć drugą warstwą startego, ciemnego ciasta. Piec około godziny w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz