Ciasto Lodowiec

Ciasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające.


2 paczki biszkoptów
0,5 l. śmietany 30%
500 g. mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
truskawki



Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml. wody. 1/3 szklanki odlać do miseczki (będzie potrzebna do maczania biszkoptów).


Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Pozostawić do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać partiami mascarpone i dokładnie mieszać (nie mieszać zbyt długo, żeby nie przebić śmietany). Do masy dodać letnią żelatynę, wymieszać do połączenia składników. Masę podzielić na pół, do jednej części wsypać kakao i rozmieszać, drugą pozostawić niezmienioną.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty namoczone w galaretce. Na biszkopty wyłożyć ciemną masę śmietanową. Przykryć drugą warstwą biszkoptów również namoczonych w galaretce. Następnie wyłożyć białą masę śmietanową. Całość wstawić do lodówki, aby masy lekko stężały (na ok. pół godziny).

Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na sztywniejącej masie śmietanowej. Wszystko zalać tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić przez kilka godzin (najlepiej przez noc).

* Żelatyna nie jest konieczna, można zmniejszyć ilość śmietany, wtedy masa będzie gęstsza i sztywniejsza. Ja robiłam większą porcję, którą dodatkowo przewoziłam więc wolałam masę dodatkowo usztywnić.

* Ciasto robiłam  w tortownicy o średnicy 24 cm, podobnej do TEJ-KLIK 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger