Curry z kalafiora

Szybkie i proste danie. Wegańskie, bezglutenowe, dla alergików idealne. Kalafior z pastą curry w mleczku kokosowym. Zamiast mleka kokosowego można użyć śmietanki kremówki, danie będzie bardziej kaloryczne i niestety nie wegańskie, ani dla alergików. Do curry z kalafiora świetnie pasują np. roladki drobiowe. Przepis na curry z kalafiora zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson, którą możecie obejrzeć TUTAJ-KLIK.


1 duży kalafior
1 puszka mleka kokosowego
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju kokosowego 



Kalafior podzielić na różyczki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić, gdy woda będzie wrząca wrzucić kalafior i gotować ok. 4-5 minut, aż różyczki zmiękną, ale będą lekko twarde (takie al dente).


Czerwoną cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć na oleju kokosowym. Gdy cebula zmięknie dodać czerwoną pastę curry, posmażyć przez minutę, aby wydobyć aromat przypraw. Dolać mleko kokosowe, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Do przygotowanego sosu wrzucić odsączone z wody różyczki kalafiora. Wymieszać, aby sos przykrył dokładnie kalafior i gotować na wolnym ogniu około 3 minut.

Podawać udekorowane listkami kolendry, kiełkami lub posiekanym szczypiorkiem.

* Czerwona pasta curry jest średnio pikantna, bardzo pasuje do mięs, owoców morza lub warzy. Ja użyłam 1 łyżkę TEJ-KLIK.

* Wybierając mleczko kokosowe należy patrzeć na skład, im krótszy tym lepszy, ja użyłam mleczka kokosowego BIO-KLIK.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger