Napoleonka bez pieczenia

Proponuję Wam dzisiaj kolejne ciasto bez pieczenia - napoleonkę. Do jej przygotowania potrzebne są krakersy lub herbatniki (ja użyłam krakersów, bo bardzo lubię słono-słodki smak w cieście) oraz masa budyniowa, którą wylewa się na ciastka i wstawia do lodówki by stężała. Nic prostszego. Można ją udekorować świeżymi truskawkami, malinami czy jagodami. Polecam!


1 paczka krakersów lub berbatniki

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
200 g. masła
3/4 szklanki mąki
2 jajka0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego



Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć krakersy bardzo ściśle.


Masa budyniowa: jedną szklankę mleka zmiksować z mąką i jajkami. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Gdy mleko zagotuje się, wlać zmiksowaną masę i gotować ciągle mieszając, aż wszystko zgęstnieje.

Ciepłą masę wylać na krakersy. Przykryć pozostałymi krakersami. Ciasto schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

*  Tę porcję ciasta robiłam w blaszce o wymiarach 27x22 cm. Jest to nieco mniejsza forma niż standardowa. Do blaszki o większych wymiarach polecam zrobić masę z półtorej porcji.

* Bardzo przydatnym gadżetem jest pojemnik do przenoszenia ciasta TAKI-KLIK, a w trakcie upałów bardzo przyda się pojemnik z wkładem chłodzącym TAKI-KLIK.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger