Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy to ulubione śniadanie mojego średniego dziecka. Obowiązkowo z cukrem pudrem i frużeliną z czarnej porzeczki. Puszysty, mięciutki, do zrobienia w kilka minut. A jaka radość... Taki omlet będzie doskonale smakował z sezonowymi owocami, bitą śmietanę, serkiem waniliowym lub polany syropem klonowym lub miodem. Prosty i szybki do zrobienia. Polecamy!


2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka mleka 
1,5 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
cukier puder (do posypania)
ulubione dodatki: sezonowe owoce/konfitura/miód



Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać dokładnie z mąką i łyżką mleka - w masie nie może być grudek, wtedy ładnie połączy się z pianą z białek.


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści.

Do ubitej piany wlać masę żółtkową i delikatnie wymieszać. Piana z białek nie powinna opaść.

Na rozgrzaną patelnię, lekko posmarowaną tłuszczem wlać masę jajeczną. Smażyć z obu stron przez kilka minut. Usmażony omlet podać posypany cukrem pudrem i z ulubionymi dodatkami.

* Omlet najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, podobnej do TEJ-KLIK, nieprzywierająca powłoka sprawi, że omlet da się ładnie przewrócić na drugą stronę.

* Do ubijania piany używam blendera ręcznego, z końcówką do ubijania piany. Przygotowanie omleta jest bardzo szybkie, pianę ubijam dosłownie w 2 minuty. Polecam bardzo takie rozwiązanie, choć zwykła trzepaczka też da radę :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger