Omlet z truskawkami

Delikatny, mięciutki omlet, z dodatkiem świeżych truskawek i serka waniliowego. W sam raz na śniadanie lub podwieczorek. Tej wiosny bardzo lubimy omlety, pokochaliśmy od pierwszego kęsa omlet biszkoptowy i na jego bazie powstał dzisiejszy omlet, posmarowany cienko serkiem i posypany mnóstwem pokrojonych truskawek. Niebo w gębie, cóż można więcej powiedzieć!


2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka mleka
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
kilka truskawek
serek waniliowy



Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier.


Żółtka rozmieszać dokładnie z mąką i mlekiem, aż powstanie jednolita masa. Bardzo delikatnie połączyć białka i żółtka.

Patelnię lekko zwilżyć tłuszczem (masłem lub olejem). Na rozgrzaną patelnię wyłożyć omlet. Smażyć z obu stron przez kilka minut.

Gotowy omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i posypać świeżymi, pokrojonymi truskawkami.

* Omlet najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, podobnej do TEJ-KLIK, nieprzywierająca powłoka sprawi, że omlet da się ładnie przewrócić na drugą stronę.

* Do ubijania piany używam blendera ręcznego, z końcówką do ubijania piany. Przygotowanie omleta jest bardzo szybkie, pianę ubijam dosłownie w 2 minuty. Polecam bardzo takie rozwiązanie, choć zwykła trzepaczka też da radę :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger