Pasztet warzywny
Bardzo smaczna alternatywa dla pasztetu mięsnego. Pasztet na bazie warzyw korzeniowych, czerwonej fasoli i odrobiny pieczonej dyni. Dynia nie jest konieczna, ja użyłam jej wyłącznie do nadania koloru. Do tego ulubione przyprawy i mamy gotowy pomysł na śniadania lub kolacje. Pasztet warzywny jest znakomity na zimno z dodatkiem ostrej musztardy, chrzanu lub domowego keczupu.
4 duże marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 puszka czerwonej fasoli
pół szklanki pieczonej dyni (opcjonalnie)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 żółtka
sól
pieprz
papryka wędzona
papryka słodka
ulubiona mieszanka ziołowa np. zioła prowansalskie
bułka tarta/kasza manna (do zagęszczenia)
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, aby była przezroczysta. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Poddusić całość i ostudzić.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować. Ugotowane warzywa wyjąć z wody (wywar warzywny można wykorzystać np. do zupy). Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Wszystkie składniki (podsmażoną cebulę z czosnkiem, ugotowane warzywa i fasolę) oraz żółtka włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Można dodać pieczonej dyni (ja użyłam mrożonej) i blendować na jednolitą masę. Jeśli pasztet jest zbyt rzadki dodać bułki tartej albo kaszy manny. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami.
Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić.
* Pasztet warzywny piekłam w TAKIEJ-KLIK keksówce.
4 duże marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 puszka czerwonej fasoli
pół szklanki pieczonej dyni (opcjonalnie)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 żółtka
sól
pieprz
papryka wędzona
papryka słodka
ulubiona mieszanka ziołowa np. zioła prowansalskie
bułka tarta/kasza manna (do zagęszczenia)
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, aby była przezroczysta. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Poddusić całość i ostudzić.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować. Ugotowane warzywa wyjąć z wody (wywar warzywny można wykorzystać np. do zupy). Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Wszystkie składniki (podsmażoną cebulę z czosnkiem, ugotowane warzywa i fasolę) oraz żółtka włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Można dodać pieczonej dyni (ja użyłam mrożonej) i blendować na jednolitą masę. Jeśli pasztet jest zbyt rzadki dodać bułki tartej albo kaszy manny. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami.
Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić.
* Pasztet warzywny piekłam w TAKIEJ-KLIK keksówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz