Pierś z kurczaka w sosie teriyaki
Banalnie proste i szybkie danie. A jednocześnie smaczne, lekko słone, lekko słodkie, nieco orientalne. Polecam Wam dziś najprostszą wersję kurczaka w sosie teriyaki. Sos ten można zrobić samemu dodając do sosu sojowego miód, imbir i inne przyprawy. Ja skorzystałam z gotowego sosu teriyaki, mam go zwykle w lodówce i stosuję głównie do mięsnych marynat. Do piersi z kurczaka można dodać też cebulkę pokrojoną w piórka i również zamarynować, a potem usmażyć. Jest bardzo smaczna, choć w naszej dzisiejszej wersji cebulki nie ma.
1 podwójna pierś z kurczaka
sos teriyaki
torebka brązowego ryżu
sól
kurkuma
sezam (do posypania, u mnie czarny)
Pierś z kurczaka oczyścić z błon i pokroić w paski lub większą kostkę. Całość zalać sosem teriyaki i odstawić do lodówki na godzinę.
Brązowy ryż ugotować w wodzie z solą i kurkumą. Ostudzić.
Po godzinie kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż kurczak będzie błyszczący.
Ugotowany ryż rozłożyć na talerzu, na środku wyłożyć kawałki kurczaka. Posypać sezamem i listkami kolendry. Podać np. z sałatką z makaronem ryżowym.
* Do przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki świetnie nadaje się patelnia typu wok, np. taka jak TA-KLIK.
1 podwójna pierś z kurczaka
sos teriyaki
torebka brązowego ryżu
sól
kurkuma
sezam (do posypania, u mnie czarny)
Pierś z kurczaka oczyścić z błon i pokroić w paski lub większą kostkę. Całość zalać sosem teriyaki i odstawić do lodówki na godzinę.
Brązowy ryż ugotować w wodzie z solą i kurkumą. Ostudzić.
Po godzinie kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż kurczak będzie błyszczący.
Ugotowany ryż rozłożyć na talerzu, na środku wyłożyć kawałki kurczaka. Posypać sezamem i listkami kolendry. Podać np. z sałatką z makaronem ryżowym.
* Do przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki świetnie nadaje się patelnia typu wok, np. taka jak TA-KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz