Puszysty omlet z pieczarkami i serem

Kolejny przepis na pyszny omlet, tym razem na słono. Z pieczarkami, cebulką (chociaż ją można pominąć, ja dałam tylko do zapachu). A gdy polejemy całość keczupem to wyjdzie nam prawie pizza. Dzieciom taka forma podania posmakowała najbardziej. Smakowity na gorąco i na zimno. Na śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Bardzo Wam polecam!


2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka mleka
kilka pieczarek
1 łyżka startego, żółtego sera
pół małej cebuli
szczypiorek (do posypania)
sól
pieprz
bazylia



Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Pieczarki pokroić w półplasterki, dorzucić do cebulki i smażyć na wolnym ogniu, aż woda z nich odparuje. Następnie pieczarki ułożyć na środku patelni i zalać masą jajeczną.

Masa jajeczna: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka dokładnie rozmieszać z mąką, mlekiem, odrobiną pieprzu i bazylii. Wlać żółtka do ubitych białek i bardzo delikatnie rozmieszać, najlepiej szpatułką. Całość wyłożyć na patelnię z pieczarkami.

Omlet smażyć kilka minut. Po tym czasie jak już brzegi lekko się zetną i od dołu omlet jest podpieczony, odwrócić go na drugą stronę (ja używałam do tego szerokiej łopatki) i smażyć krótko. Odwrócony omlet posypać startym serem, ser po chwili zacznie się topić.

Gotowy omlet przełożyć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem. Można polać keczupem (dzieci wybrały tę opcję).

* Omlet najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, podobnej do TEJ-KLIK, nieprzywierająca powłoka sprawi, że omlet da się ładnie przewrócić na drugą stronę.

* Do ubijania piany używam blendera ręcznego, z końcówką do ubijania piany. Przygotowanie omleta jest bardzo szybkie, pianę ubijam dosłownie w 2 minuty. Polecam bardzo takie rozwiązanie, choć zwykła trzepaczka też da radę :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger