Sałatka z makaronem ryżowym
Lekka, delikatna, orzeźwiająca sałatka, w sam raz na wiosenno - letni czas. Makaron ryżowy, świeży ogórek, odrobina szynka i bardzo dużo świeżego koperku daje bardzo fajne, letnie połączenie. Do tego jogurt naturalny i mamy sałatkę fit. Ja dodałam łyżkę majonezu, bo lubię majonezowy smaczek w sałatkach, ale spokojnie można go pominąć. Bardzo polecam jeśli macie ochotę na niezbyt kaloryczną sałatkę.
200 g. makaronu ryżowego
3 ogórki
20 dag. szynki drobiowej
pół pęczka koperku
1 łyżka majonezu
1 mały jogurt naturalny
sól
pieprz
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
Ogórek obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasionka i pokroić w większą kostkę, Szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać.
Łyżkę majonezu wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać sól, sporo pieprzu, wymieszać dokładnie.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Podawać zaraz po przygotowaniu (jeśli sałatka postoi dłużej sos jogurtowy wsiąknie w makaron i sałatka będzie sucha). Posypać koperkiem do dekoracji.
200 g. makaronu ryżowego
3 ogórki
20 dag. szynki drobiowej
pół pęczka koperku
1 łyżka majonezu
1 mały jogurt naturalny
sól
pieprz
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
Ogórek obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasionka i pokroić w większą kostkę, Szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać.
Łyżkę majonezu wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać sól, sporo pieprzu, wymieszać dokładnie.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Podawać zaraz po przygotowaniu (jeśli sałatka postoi dłużej sos jogurtowy wsiąknie w makaron i sałatka będzie sucha). Posypać koperkiem do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz