Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Znakomita sałatka, którą możemy zabrać na wycieczkę, na spacer, świetnie sprawdzi się też na wyjeździe. Po prostu zakręcamy słoiczek, wkładamy do torby i mamy gotowe, sycące danie. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam makaron mini rurki z warzywami Lubella, które moje dzieci wyjadały ze słoika w pierwszej kolejności. Oprócz mini rurek Lubella posiada w swej ofercie także inne, ciekawe smaki: świderki z czekoladą (jestem ich bardzo ciekawa), kokardki, penne i kółka. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu: makaron zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy tuńczyka, warzywa, posypujemy pokruszoną fetą. Prosto i bardzo smacznie!


makaron mini rurki z warzywami Lubella
sałata lodowa
pęczek szczypiorku
20 oliwek bez pestek
puszka tuńczyka w kawałku
kawałek sera feta

sos pomidorowy:
2 pomidory
kilka listków bazylii
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz



Makaron ugotować al dente. Odcedzić i ostudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki, szczypiorek posiekać. Oliwki przekroić na pół, tuńczyka odsączyć z zalewy i delikatnie rozdrobnić widelcem (tylko nie za drobno, powinny być spore kawałki).


Sos pomidorowy: pomidory pokroić w kawałki i umieścić w misie blendera. Dodać do nich resztę składników i wszystko zmiksować na gładką masę. Na końcu doprawić solą i pieprzem.

Na dno słoika wsypać ugotowany makaron (do 1/3 lub 1/2 wysokości). Zalać go sosem pomidorowym i delikatnie zamieszać. Następnie włożyć warstwę sałaty, szczypiorek, tuńczyk, oliwki, sałata, szczypiorek. Wierzch posypać pokruszoną fetą.

* Dla alergików - zamiast fety można użyć uprażonych ziaren słonecznika.

* Do przygotowania sałatki użyłam słoików półlitrowych takich jak TE-KLIK.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger