Semifreddo z truskawkami i czekoladą
Przepyszny włoski deser, nieco kaloryczny, bo na śmietance 30%, z czekoladą deserową oraz świeżymi, zmiksowanymi truskawkami. Obłędnie smaczny, po prostu nie sposób się od niego oderwać. Jeszcze smaczniejszy z dodatkiem pokruszonych bezików, choć w dzisiejszej wersji niestety ich nie ma. Nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealny letni deser, jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie nadrobić zaległości!
300 g. truskawek
1 czekolada deserowa
1 szklanka cukru
0,5 litra śmietanki 30%
4 jajka
Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru na gładką masę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Białka oddzielić od żółtek. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, a w trzecim żółtka rozetrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Ubite białka i żółtka wlać do śmietany i jak najdelikatniej rozmieszać, aby masa była jednolita.
Foremkę keksową wyłożyć folią spożywczą, z dużym zapasem folii po bokach. Do foremki wlewać partiami truskawki, czekoladę i masę śmietanową. Na koniec masę można delikatnie przemieszać widelcem, aby kolory i smaki ładnie rozeszły się po całej formie. Wierzch keksówki również przykryć folią spożywczą.
Gotowe semifreddo włożyć do zamrażarki i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem wyjąć z zamrażarki, formę przykryć deską lub talerzem, odwrócić i wyjąć semifreddo. Jeśli nie chce od razu wyjść z formy trzeba chwilę poczekać, aby się ogrzało. Pokroić w plasterki i ozdobić owocami.
* Semifreddo najlepiej przygotowywać w keksówkach, takich jak np. TA-KLIK.
300 g. truskawek
1 czekolada deserowa
1 szklanka cukru
0,5 litra śmietanki 30%
4 jajka
Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru na gładką masę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Białka oddzielić od żółtek. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, a w trzecim żółtka rozetrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Ubite białka i żółtka wlać do śmietany i jak najdelikatniej rozmieszać, aby masa była jednolita.
Foremkę keksową wyłożyć folią spożywczą, z dużym zapasem folii po bokach. Do foremki wlewać partiami truskawki, czekoladę i masę śmietanową. Na koniec masę można delikatnie przemieszać widelcem, aby kolory i smaki ładnie rozeszły się po całej formie. Wierzch keksówki również przykryć folią spożywczą.
Gotowe semifreddo włożyć do zamrażarki i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem wyjąć z zamrażarki, formę przykryć deską lub talerzem, odwrócić i wyjąć semifreddo. Jeśli nie chce od razu wyjść z formy trzeba chwilę poczekać, aby się ogrzało. Pokroić w plasterki i ozdobić owocami.
* Semifreddo najlepiej przygotowywać w keksówkach, takich jak np. TA-KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz