Wątróbka drobiowa z pomidorami
Kolejna przepyszna propozycja na podanie wątróbki drobiowej - wątróbka z pomidorami i cebulą. Za wątróbką przepadam, choć przyznam, że muszę mieć na nią odpowiedni dzień. Dzisiaj proponuję Wam klasyczną wątróbkę z cebulką i dodatkowo duszoną w pomidorach. Taki troszkę eksperymentalny smak, ale muszę przyznać, że całkiem udany. Wielbiciele podrobów na pewno będą zachwyceni!
0,5 kg. wątróbki drobiowej
2 cebule
4 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
natka pietruszki (do dekoracji)
sól
pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
gałka muszkatołowa
Wątróbkę porządnie wypłukać w zimnej wodzie. Oczyścić z błonek i pokroić w większe kawałki. Oprószyć mąką. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni.
Gdy cebula będzie ładnie podsmażona (zeszklona) przełożyć ją na talerz, a na rozgrzaną patelnię wrzucić wątróbkę. Smażyć na rumiano z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać wcześniej przygotowaną cebulę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę. Dorzucić na patelnię do usmażonej wątróbki z cebulą. Smażyć krótko, następnie dodać przecier pomidorowy i dusić ok 2-3 minuty.
Danie doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i gałką. Podawać gorące, posypane natką pietruszki.
0,5 kg. wątróbki drobiowej
2 cebule
4 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
natka pietruszki (do dekoracji)
sól
pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
gałka muszkatołowa
Wątróbkę porządnie wypłukać w zimnej wodzie. Oczyścić z błonek i pokroić w większe kawałki. Oprószyć mąką. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni.
Gdy cebula będzie ładnie podsmażona (zeszklona) przełożyć ją na talerz, a na rozgrzaną patelnię wrzucić wątróbkę. Smażyć na rumiano z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać wcześniej przygotowaną cebulę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę. Dorzucić na patelnię do usmażonej wątróbki z cebulą. Smażyć krótko, następnie dodać przecier pomidorowy i dusić ok 2-3 minuty.
Danie doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i gałką. Podawać gorące, posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz