Ciasteczka fit z ziarnami ekspandowanymi
Przepyszne i bardzo smaczne ciasteczka, które robi się niesamowicie szybko. Dosłownie kilka minut. Wystarczy odmierzyć ziarna, wymieszać z miodem i zapiec w piekarniku. Ciasteczka są chrupiące, słodkie, dzięki zawartości ziaren mają sporo wartości odżywczych. Do przygotowania ciasteczek użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano. Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega na oddziaływaniu gorącej pary na ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie ziarna robią się lekkie, jakby nadmuchane (moje dzieci nazywały je chrupkami) i zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, ciast, ciasteczek lub do jedzenia prosto z torebki. Nam bardzo posmakowały ekspandowane jagły (proso), quinoa (komosa biała) i gryka. Soligrano ma w ofercie również ekspandowane zboża z dodatkami (miodem, owocami), bez cukru, bez soli, produkty bezglutenowe i z ekologicznych upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna w takiej postaci i uważam, że są godne i Waszej uwagi.
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
5 łyżek ziaren ekspandowanej komosy białej
5 łyżek ziaren ekspandowanego prosa
2-3 łyżki miodu płynnego
Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać miód i dokładnie rozprowadzić po ziarnach. Jeśli jest go za mało, można nieco dolać. Konsystencja ciastek jest dość sypka, ale taka ma być.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładać masę za pomocą łyżki i formować w kształt okrągłych ciasteczek.
Piec ok 15 minut w 150 stopniach, wystudzić. Miód powinien stwardnieć i ciasteczka będą ładnie usztywnione i delikatnie chrupiące.
* Ciasteczka świetnie studzą się na kratce, takiej jak TA-KLIK. Nie tylko jest przydatna, ale również efektownie wygląda i może służyć nawet za paterę na ciastka.
* Wpis powstał we współpracy z polską firmą Soligrano, oferującą produkty ekologiczne i bezglutenowe.
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
5 łyżek ziaren ekspandowanej komosy białej
5 łyżek ziaren ekspandowanego prosa
2-3 łyżki miodu płynnego
Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać miód i dokładnie rozprowadzić po ziarnach. Jeśli jest go za mało, można nieco dolać. Konsystencja ciastek jest dość sypka, ale taka ma być.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładać masę za pomocą łyżki i formować w kształt okrągłych ciasteczek.
Piec ok 15 minut w 150 stopniach, wystudzić. Miód powinien stwardnieć i ciasteczka będą ładnie usztywnione i delikatnie chrupiące.
* Ciasteczka świetnie studzą się na kratce, takiej jak TA-KLIK. Nie tylko jest przydatna, ale również efektownie wygląda i może służyć nawet za paterę na ciastka.
* Wpis powstał we współpracy z polską firmą Soligrano, oferującą produkty ekologiczne i bezglutenowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz