Makaron z pesto z botwinki
Początek lipca to u nas w tym roku walka z infekcjami. Skoro infekcja to też słaby apetyt i obniżony nastrój. Aby przemycić trochę warzyw i witamin wykorzystałam domowe pesto z botwinki oraz mini rurki z warzywami od Lubelli. Rurki warzywne są kolorowe i to bardzo spodobało się dzieciom. A pesto znakomicie sprawdziło się jako sosik. Jedną wersję zrobiłam z pokrojonymi pomidorkami, a drugą oprószoną parmezanem i czarnym sezamem (niestety ta wersja nie dotrwała do zdjęć). Polecam każdemu to szybkie i proste danie, pesto można przygotować wcześniej, a makaron ugotować w ostatniej chwili - znakomicie sprawdzi się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości.
makaron mini rurki z warzywami Lubella
pesto z botwinki - przepis TUTAJ
pomidory
tarty parmezan (do posypania)
czarny sezam (do posypania)
Przygotować pesto - zajmie to nie więcej niż 10 minut. W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Do przygotowanego pesto wrzucić odcedzony makaron, zamieszać i nakładać na talerze.
Gotowe danie posypać startym parmezanem, pokrojonym w kostkę pomidorem lub (i) czarnym sezamem.
* Do przygotowania pesto użyłam takiego malaksera KLIK, świetnie sprawdza się również przy przygotowywaniu tahini i sosów do sałatek.
makaron mini rurki z warzywami Lubella
pesto z botwinki - przepis TUTAJ
pomidory
tarty parmezan (do posypania)
czarny sezam (do posypania)
Przygotować pesto - zajmie to nie więcej niż 10 minut. W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Do przygotowanego pesto wrzucić odcedzony makaron, zamieszać i nakładać na talerze.
Gotowe danie posypać startym parmezanem, pokrojonym w kostkę pomidorem lub (i) czarnym sezamem.
* Do przygotowania pesto użyłam takiego malaksera KLIK, świetnie sprawdza się również przy przygotowywaniu tahini i sosów do sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz