Muffinki jagodowe
Muffinki to jak wiecie nasze ulubione ciasteczka - dziś przygotowałam wersję z jagodami. Sezonowe, letnie, na bazie mleczka kokosowego. Szybkie w przygotowaniu, świetne dla dzieci, podczas wizyty niespodziewanych gości, do kawy, herbaty, na piknik. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby muffinek. Z każdym dodatkiem smakują inaczej, a robi je się bardzo podobnie. Zachęcam - spróbujcie naszej wersji!
Składniki suche:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
2 żółtka
1 szklanka domowego mleka kokosowego
1/2 szklanki oleju
garść czarnych jagód
Wymieszać składniki suche, a następnie mokre. Połączyć je niezbyt dokładnie.
Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, każdą muffinkę posypać czarnymi jagodami. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
* Można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe to tylko domowe lub light. Zwykłe z puszki jest za gęste.
* Piekąc muffiny korzystałam z TAKIEJ-KLIK foremki, jest dla mnie najlepsza i niezastąpiona od lat.
Składniki suche:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
2 żółtka
1 szklanka domowego mleka kokosowego
1/2 szklanki oleju
garść czarnych jagód
Wymieszać składniki suche, a następnie mokre. Połączyć je niezbyt dokładnie.
Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, każdą muffinkę posypać czarnymi jagodami. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
* Można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe to tylko domowe lub light. Zwykłe z puszki jest za gęste.
* Piekąc muffiny korzystałam z TAKIEJ-KLIK foremki, jest dla mnie najlepsza i niezastąpiona od lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz