Chłodnik ogórkowy

Orzeźwiający, lekko pikantny za sprawą rzodkiewki i czosnku oraz zimny - chłodnik ogórkowy. Na bazie jogurtu naturalnego, z dużą ilością posiekanego koperku. Można go podać z gotowanym ziemniakiem i ugotowanym na twardo jajkiem. Znakomity na upały, w wersji bardziej na gęsto - jako dip do przekąsek z grilla. Tegoroczne lato jest w naszej rodzinie pod znakiem chłodników, zarówno chłodnik ogórkowy jak i chłodnik litewski bardzo nam posmakowały i ciągle je przygotowujemy.


1 kg. ogórków
pęczek rzodkiewki
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
1 litr jogurtu naturalnego (można dodać mniej)
sól
pieprz
ugotowane jajko (opcjonalnie)
kilka ugotowanych ziemniaków (opcjonalnie)



Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy wszystkie ogórki są starte odlać z nich wodę.


Rzodkiewki umyć i również zetrzeć. Koperek posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać razem z jogurtem . Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik umieścić w lodówce, najlepiej smakuje zimny. Można dodać do niego pokrojone ugotowane ziemniaki i kawałki jajka na twardo. Przed podaniem posypać obficie koperkiem.

* Chłodnik bardzo efektownie wygląda w szklanych miseczkach, takich jak np. TE-KLIK, lub nieco szerszych szklankach jak np. TE-KLIK.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger