Frużelina z moreli
Frużelina z moreli to bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Kawałki owoców zatopione w żelu to dla moich dzieci kisielek owocowy. Bardzo lubimy dodawać frużelinę z moreli do kasz na śniadanie, omletów, a niektórzy domownicy uwielbiają wyjadać ją prosto ze słoika. Przygotowanie frużeliny jest banalnie proste. Można ją również przechowywać w piwnicy kilka miesięcy. Jeśli spodobała Wam się frużelina zerknijcie jeszcze po przepis na frużelinę z czarnej porzeczki i frużelinę wiśniową.
1 kg. moreli
200g. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody
Morele umyć, pozbawić pestek, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na godzinę, aby morela puściła sok.
Następnie morelę z cukrem zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie. Wlać do gotującej się lekko moreli i dokładnie rozmieszać (jeśli frużelina jest za gęsta dolać nieco wody, jeśli za rzadka, dolać jeszcze mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie).
Gorącą frużelinę nakładać do wyparzonych słoiczków, po czym odwrócić słoiczek do góry dnem - nie wymagają pasteryzowania.
* Frużelinę lubię przechowywać w małych, uroczych słoiczkach, podobnych do TYCH-KLIK.
1 kg. moreli
200g. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wody
Morele umyć, pozbawić pestek, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na godzinę, aby morela puściła sok.
Następnie morelę z cukrem zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie. Wlać do gotującej się lekko moreli i dokładnie rozmieszać (jeśli frużelina jest za gęsta dolać nieco wody, jeśli za rzadka, dolać jeszcze mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie).
Gorącą frużelinę nakładać do wyparzonych słoiczków, po czym odwrócić słoiczek do góry dnem - nie wymagają pasteryzowania.
* Frużelinę lubię przechowywać w małych, uroczych słoiczkach, podobnych do TYCH-KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz