Smażona cukinia
Najprostsze letnie danie z cukinii - cukinia smażona w panierce. Może z powodzeniem zastąpić kotlet do obiadu. Pyszna jako samodzielnie danie, jako dodatek do ziemniaków, sałatek, ja uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem. Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej. Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie to najlepsze "letnie" kotlety jakie zawsze w wakacje przygotowuję. Spróbujcie!
1 młoda cukinia
kilka jajek
bułka tarta
olej
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Cukinię pokroić w niezbyt grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami z obu stron. Odłożyć na tacę na 15 minut, żeby cukinia zmiękła.
Przygotować panierkę - na talerz wsypać bułkę tartą, na drugi wybić dwa jajka, rozbełtać je widelcem i dodać pieprz oraz sól. Na patelni rozgrzać olej. Plasterki cukinii obtaczać w bułce, następnie w rozkłóconym jajku i drugi raz w bułce. Smażyć z obu stron an złoty kolor.
Usmażone plasterki cukinii odkładać na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w ręcznik. Podawać ciepłe lub zimne z ulubioną sałatką lub ziemniakami.
* Do smażenia cukinii warto przygotować więcej bułki i jajek, gdyż panierka szybko się kończy.
* Najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, np. na takiej jak TA-KLIK.
1 młoda cukinia
kilka jajek
bułka tarta
olej
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Cukinię pokroić w niezbyt grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami z obu stron. Odłożyć na tacę na 15 minut, żeby cukinia zmiękła.
Przygotować panierkę - na talerz wsypać bułkę tartą, na drugi wybić dwa jajka, rozbełtać je widelcem i dodać pieprz oraz sól. Na patelni rozgrzać olej. Plasterki cukinii obtaczać w bułce, następnie w rozkłóconym jajku i drugi raz w bułce. Smażyć z obu stron an złoty kolor.
Usmażone plasterki cukinii odkładać na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w ręcznik. Podawać ciepłe lub zimne z ulubioną sałatką lub ziemniakami.
* Do smażenia cukinii warto przygotować więcej bułki i jajek, gdyż panierka szybko się kończy.
* Najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, np. na takiej jak TA-KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz